Rybny Świat

Rybny Świat

Nasze przepisy

Marynaty śledziowe

Składniki:

  • Śledź – ok. 3 – 3,5 kg
  • Zalewa:
  • 1 butelka (0,5 litrowa) octu na 3 butelki (0,5 litrowe) zimnej wody z kranu
  • 4 łyżki stołowe soli
  • 3 łyżki stołowe cukru
  • 5 liści laurowych
  • Ziarenka ziela angielskiego (na oko)
  • 1 czubata łyżka od herbaty pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżki od herbaty pieprzu prawdziwego

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Do zalewy włożyć wyfiletowanego śledzia (jeden płat z kręgosłupem, drugi bez)
  3. Wszystko wymieszać ręką.
  4. Na drugi dzień wyciągnąć kręgosłupy ze śledzi.
  5. 24 godziny moczymy je w tej samej zalewie. NIE PRZYKRYWAMY GARNKA !
  6. Po 24 godzinach solidnie odcedzamy.
  7. Każdy płat oczyszczamy z ości i ściągamy skórkę - od głowy.
  8.  Następnie tworzymy posypkę na śledzia. Potrzebujemy do niej paprykę słodką czerwoną, pieprz prawdziwy i ziołowy oraz majeranek.
  9. Następnie rozkładamy śledzia na drewnianej deseczce i posypujemy zrobioną posypką. Następnie zwijamy śledzia.
  10. Wkładamy zrobione śledzie warstwowo do słoika. Na każdą warstwę kładziemy pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i cebulę. Następnie dolewamy na wierzch oleju
  11. Cebula jest najlepsza, gdy ją wcześniej posolimy i odłożymy do lodówki na 2 godzinki. I tak każda kolejna warstwa (śledź + papryka z cebulą + olej, śledź + papryka z cebulą + olej, itd.)
  12. Gotowe. Smacznego!

Paprykarz z dorsza

Paprykarz rybny

Składniki:

  • Dorsz – bez głowy, bez ogona, patroszony (ok. 15-20 sztuk)
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, cukier, czosnek, ziele angielskie
  • 2 woreczki ryżu (2 x 100g)
  • 1 litr wody /w przypadku, gdy jest ilość dorszy jak wyżej/, jeżeli mniej to proporcjonalnie mniej wody
  • Koncentrat pomidorowy (3 małe słoiczki po 200 g)
  • Cebula 3-4 szt.

 

Sposób przygotowania:

  1. Dorsze bez głowy, bez ogona, patroszone myjemy. Następnie solimy i pieprzymy, i układamy na grzbietach na blaszce wysmarowanej olejem.
  2. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do 1h).
  3. Następnie lekko studzimy i rękoma zdejmujemy skórę i oddzielamy mięso od kości. mielimy mięso maszynką z sitkiem o dużych oczkach.
  4. Do garnka wlewamy 1 litr wody. Wodę podgrzewamy, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (3 małe słoiczki). Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, cukrem, majerankiem oraz odrobiną czosnku.
  5. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  6. Następnie dodajemy 2 woreczki ugotowanego ryżu, dobrze wymieszać.
  7. Dodajemy cebulkę do garnka.
  8. Dodajemy zmieloną rybę, mieszamy do zagotowania.
  9. Gotowy gorący paprykarz wkładamy do słoików i zakręcamy.
  10. Gotowe. SMACZNEGO!

 

Uwaga: W zależności od wielkości oraz ilości dorsza należy pozostałe składniki dobrać proporcjonalnie.

Tatar ze śledzia z musztardą francuską

Składniki:

- 0,5 kg płatów śledziowych

- sok i skórka starta z 2 limonek

- cebula dymka (ilość zależna od preferencji smakowych)

- 2 ogórki konserwowe

- 1 mała papryczka chilli

- 1 pęczek koperku

- 3 łyżki musztardy francuskiej

- 1 mała łyżeczka miodu

- 20 ml oliwy z oliwek

- świeżo mielony pieprz

- świeżo mielona sól

 

Sposób przygotowania:

1. Płaty śledziowe myjemy i dokładnie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego, następnie kroimy w kostkę.

2. Pokrojone śledzie przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę startą z limonki. Następnie dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki do zamarynowania.

3. Cebulę i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chilli i pęczek koperku bardzo drobno siekamy. Następnie dodajemy te składniki do zamarynowanych śledzi.

4. Dodajemy musztardę francuską, miód, oliwę z oliwek i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.

5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

6. Gotowe. SMACZNEGO!

 

Źródło: Książka "Ryby są super"

Dorsz w ananasach

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 puszka ananasów
  • 1 ketchup pikantny "Pudliszki" (500 g)
  • Cebula, mąka, jajka, olej

 

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza obtoczyć w mące, jajku i usmażyć na oleju.
  2. Sos ananasowy:Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę pokrojoną w talarki lub półksiężyce. Następnie dodać sok z jednej puszki ananasów oraz jeden ketchup pikantny. Całość zagotować. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ananasy.
  3. W naczyniu ułożyć warstwami ciepłe ryby oraz ciepły sos.
  4. Gotowe! SMACZNEGO!

Krokiety z dorsza

Składniki:

- 0,5 kg filetów z dorsza

- 0,8 kg ziemniaków

- 1 jajko

- nać pietruszki

- sól

- pieprz

- olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

1. Filety z dorsza gotujemy przez 15 minut w małej ilości wody.

2. Gotujemy ziemniaki w łupinach, obieramy i jeszcze ciepłe dusimy na jednolitą masę.

3. Dorsza drobno kroimy i mieszamy z masą ziemniaczaną, dodając jajko, posiekaną nać pietruszki, sól i pieprz.

4. Formujemy krokiety. Następnie smażymy je na oleju do uzyskania złocistego koloru.

5. Gotowe. SMACZNEGO!

 

Źródło: Książka "Potrawy z różnych stron świata" (M. Halbański)

Kontakt

Jeśli masz jakieś pytania możesz się z nami skontaktować telefonicznie, mailowo lub przez profil na Facebook'u.

Zachęcamy do składania zamówień poprzez umieszczony powyżej formularz zamówienia.

FHU RYBNY ŚWIAT Radosław Telus

 

ul. Marcelińska 96A/81
60-324 Poznań

 

NIP: 697-220-74-30

info@rybny-swiat.pl

tel. 697 777 021

 

Polecamy:

JAMES COOK Kołobrzeg - rejsy morskie

GAMA Apartamenty noclegi w Kołobrzegu

Willa u Kowala - wynajem pokoi

Rybny Świat
Facebook