Składniki:
- Śledź – ok. 3 – 3,5 kg
- Zalewa:
- 1 butelka (0,5 litrowa) octu na 3 butelki (0,5 litrowe) zimnej wody z kranu
- 4 łyżki stołowe soli
- 3 łyżki stołowe cukru
- 5 liści laurowych
- Ziarenka ziela angielskiego (na oko)
- 1 czubata łyżka od herbaty pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżki od herbaty pieprzu prawdziwego
Sposób przygotowania:
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Do zalewy włożyć wyfiletowanego śledzia (jeden płat z kręgosłupem, drugi bez)
- Wszystko wymieszać ręką.
- Na drugi dzień wyciągnąć kręgosłupy ze śledzi.
- 24 godziny moczymy je w tej samej zalewie. NIE PRZYKRYWAMY GARNKA !
- Po 24 godzinach solidnie odcedzamy.
- Każdy płat oczyszczamy z ości i ściągamy skórkę - od głowy.
- Następnie tworzymy posypkę na śledzia. Potrzebujemy do niej paprykę słodką czerwoną, pieprz prawdziwy i ziołowy oraz majeranek.
- Następnie rozkładamy śledzia na drewnianej deseczce i posypujemy zrobioną posypką. Następnie zwijamy śledzia.
- Wkładamy zrobione śledzie warstwowo do słoika. Na każdą warstwę kładziemy pokrojoną w kostkę świeżą paprykę i cebulę. Następnie dolewamy na wierzch oleju
- Cebula jest najlepsza, gdy ją wcześniej posolimy i odłożymy do lodówki na 2 godzinki. I tak każda kolejna warstwa (śledź + papryka z cebulą + olej, śledź + papryka z cebulą + olej, itd.)
- Gotowe. Smacznego!